کاربرگ
2020-02-29کافه جهانی
2020-03-04چرا با یک داستان ارتباط برقرار می کنید؟
در دنیای پر از اطلاعات، آنچه مردم واقعاً می خواهند ، داستان است. انسانها به طور طبیعی جستجوگر داستان هستند – ما در هر چیزی که می شنویم و می بینیم به دنبال داستان می گردیم. اگر ماجرا را پیدا نکنیم، به احتمال زیاد احساس ناامیدی یا عدم تمایل خواهیم کرد. وقتی داستانی را پیدا می کنیم که ما را مجذوب خود می کند – درگیر می شویم. تسهیلگرها، اگر ساختار اصلی آهنگسازی و روایت یک داستان را درک کنند و این را در نیازهای ارتباطی خود اعمال کنند، می توانند مخاطبان خود را مجذوب و درگیر نمایند.
داستان چیست؟
داستانها وقایع و اطلاعات را به شکلی نشان می دهند که معنای مشترک و تفاهم را بین افراد ایجاد می کنند. داستان گویی در ریشه فرهنگ بشر است مردم همیشه داستانهایی را می خواندند و گوش می دهند که تاریخ ، عقاید و دانش آنها را در خود داشته است. در سادهترین شکل خود یک داستان روایتی است که آغاز ، میانه و پایان دارد. این ساختار لذت بخش تجربه است چرا که ما را خوشحال میکند و به ما در درک جهان کمک می کند.
تابلوی داستان[1] چیست؟
در این آموزش، مردم یاد می گیرند که چگونه از یک تابلوی داستان در ارائه استفاده کنند. تابلوی داستان تکنیک تسهیلگری برای برنامه ریزی، تجسم و سازماندهی ایده ها است. ایده ها به صورت تصویری یا شفاهی نمایش داده می شوند تا بتوان آنها را توسعه، تنظیم مجدد و بحث کرد. این یک تکنیک مناسب برای افرادی است که می خواهند اطلاعات را برای پیشنهادات، ارائه ها یا محصولات سازماندهی کنند. استفاده از یک تابلوی داستان اطلاعات شما را به یک داستان تصویری تبدیل می کند و به افراد این امکان را می دهد تا در طی فرایند خلاقانه تغییرات سکانس یا خط داستانی را آزمایش کنند.
تابلوی داستان برای تجسم تعامل و روابطی که ممکن است بین ذی نفعان مختلف در یک موضوع خاص صورت بگیرد ترسیم می شود تا آنها یک نگاه همه جانبه به موضوع پیدا کنند و مسائل مختلف را مورد بررسی قرار دهند.
مراحل اجرای تابلوی داستان
مرحله اول : جمع آوری اطلاعات درباره موضوع؛
مرحله دوم : بر روی یک جریان یا موضوع تمرکز کنید؛
مرحله سوم : طرح کلی داستان را بنویسید؛
مرحله چهارم : جزییات و احساسات را به صفحه اضافه کنید؛
مرحله پنجم: تابلوی داستان را بسازید.
مزایای تابلوی داستان
- مزایای دیداری
تصاویر روی تابلوی داستان می توانند با قدرت تر از کلمات صحبت کنند. آنها لایه های بیشتر از معنی را اضافه می کنند. ذینفعان بیرونی یا افراد خارج از تیم طراحی اطلاعات ارائه شده با این روش را بسیار آسان تر پردازش می کنند.
- درگیری عاطفی
تابلوی داستان بر مشکلات و موقعیتها به جای ویژگیها تمرکز دارد، دقیقاً مانند شخصیتها یا سفرها. اما از آنجا که این کار را به صورت بصری جذاب تر انجام می دهد، افراد از لحاظ عاطفی راحتتر با آن ارتباط می گیرند.
- به یاد ماندنی
تابلوی داستان به ما اجازه می دهد جریان و مشکلات را با یک نگاه درک کنیم. ارسال آنها در دیوار تیم به معنای واقعی کلمه این داستانها را نگه می دارد و جریان می یابد.
اگر از این تکنیک برای کارگاه ها و جلسات خود می خواهید استفاده کنید می توانید این مراحل را طراحی کنید:
1.مشخص کردن موضوع یا چهارچوب کلی تابلوی داستان؛
- برای هر شرکت کننده یک یا چند کاغذ فیلپ چارت به همراه ماژیک و یا کارت های آماده برای تابلوی داستان تهیه کنید.
3.موضوع را توضیح دهید و تاکید کنید توانایی ترسیم، مسئله ما نیست بلکه روایت ما از موضوع مهم است و از شرکت کنندگان بخواهید شروع کنند.
- از شرکت کنندگان بخواهید که فلیپ چارت ها را بر روی دیوار نصب کنند یا از آنها بخواهید با توالی مناسب تخته های خودشان را بر روی دیوار بچسبانند.
- از گروه بخواهید تابلوی داستان خود را توضیح دهند و اجازه سوال و بحث داشته باشند.
- هر توافق روی تابلوی داستان بهترین نتیجه است البته شاید خیلی زیبا یا هنری نباشد. ممکن است در جریان توافق ها بخش هایی را با هم ترکیب کنید و چندین خروجی از یک روایت داشته باشید.
- تشخیص گام بعد فرایند تابلوی داستان که چه چیزی قرار است تغییر کند یا چه مشکلی حل خواهد شد و برنامه بعدی چه خواهد بود.
منابع:
- https://uxstudioteam.com/ux-blog/ux-storyboard
- https://www.sessionlab.com/methods/design-storyboards-basic
[1] Story board