داستان گروه ما، خانه تسهیلگران ایران، در سالهای نه چندان دور، زمانی که با توسعه پایدار آشنا شدیم، در سال ۱۳۸۰ آغاز شد و پیوستن به فعالیتهای توسعهای، بابی شد برای تقویت نگرشی عمیق به ایجاد تغییرات مثبت و رضایتبخش. داشتن جهانی بهتر و مردمانی آگاهتر بستر شکلگیری فعالیتهای ما شد.
هر کدام از گوشهای آمدیم و یکدیگر را یافتیم، بسیار خواندیم و تجربه کردیم و اعتقاد داریم یادگیری فرایندی مادامالعمر است و در تمامی ابعاد زندگی بشر جریان دارد.
امروز با داشتن تقریباً دو دهه تجربه کار در حوزههای مختلف توسعه فردی و گروهی، خود را راهبران و تسهیگرانی از جنس مردم میدانیم. همه آنچه را داریم از همراهی مردم و تلاشی دو چندان در جامعه به دست آوردیم و خود را متعهد میدانیم که این نگرش، دانش و مهارت را با همراهانمان در عرصه توسعه سهیم شویم.
چشم انداز
تسهیلگری به عنوان یک حرفهٔ کلیدی در عرصههای مختلف شناخته شده باشد و هیچ فرایند توسعه پایداری بدون تسهیلگری انجام نشود.
مأموریت ما
ما گروهی از افراد باتجربه در حوزه توسعه مدنی هستیم که اعتقاد داریم؛ می توانیم با ایجاد و حفظ فضای مشارکت و گفتوگو با مردم، حرکت از وضعیت موجود به سمت وضعیت مطلوب (آنچه خواست جامعه است) را تسهیل کنیم. ما این مأموریت را از طریق ترویج تسهیلگری فرایند گروهی و بهکارگیری آن انجام میدهیم. ارزشهای حاکم بر تمام فعالیتهای ما کرامت انسانی، مشارکت، خرد جمعی، کار گروهی، اعتماد اصیل، یادگیری مستمر، مسئولیت اجتماعی و بالندگی همه ذینفعان خواهد بود. ما امیدواریم با ایجاد فرایندهای تسهیلگرانه در تمام سطوح اجتماعی بتوانیم در دستیابی به توسعه پایدار نقشی مثبت ایفا کنیم.
حوزه فعالیت خانه
خانه تسهیلگران ایران با هدف کلی ترویج و توسعه فعالیت تسهیلگری فرایند گروهی شکل گرفته است. این خانه سازمانهای دولتی، خصوصی، غیردولتی و گروههای مردم نهاد را در فرایندهای گروهی تصمیمگیری، برنامهریزی، اجرا و ارزیابی همراهی میکند. همچنین انتقال تجارب تسهیلگران، تولید و تبادل دانش، برگزاری نشستها و رویدادهای تخصصی، برگزاری دورههای آموزشی تسهیلگری و توانافزایی تسهیلگران از دیگر اهداف این خانه محسوب میشوند.
همکاران وبسایت
وبسایت خانه تسهیلگران ایران به همت داوطلبانه جمعی از تسهیلگران ایرانی (گلی احمدیفرد، مریم عطاریه، شادی عظیمی و سارا امینی) در سال ۱۳۹۷ راهاندازی شد تا اطلاعات و تجربیات روز دنیا و ایران را در اختیار کلیه علاقمندان قرار دهد. همچنین از سال ۱۳۹۷ تا سال ۱۴۰۲ در همکاری با انجمن بینالمللی تسهیلگران در ایران، انتشار دهنده اخبار و برنامههای انجمن بینالمللی بود. مدیریت وبسایت از سال ۱۳۹۹ تا ۱۴۰۲ با همکاری گلی احمدیفرد و مریم عطاریه انجام شد. در نیمه دوم سال ۱۴۰۲ تغییراتی با هدف توسعه فعالیتها و خدمات صورت گرفت. نام «خانه تسهیلگران ایران» جایگزین نام قبلی وبسایت «انجمن تسهیلگران ایران» شد و همچنین عضو جدید، سیما ببرگیر، به تیم مدیریت اضافه شد.
گلی احمدیفرد
گلی احمدی فرد، پس از تحصیل در رشته محیط زیست، از سال ۱۳۸۲ با فعالیت در حوزه آموزش و ترویج رفتارهای دوستدار محیط زیست با رویکرد تسهیلگری آشنا شد و ضمن تحصیل در رشته رهبری و روابط انسانی، در پروژههایی با محوریت توسعه پایدار در همکاری با سازمان های دولتی، خصوصی، غیردولتی و گروههای مردم نهاد ملی و بینالمللی همکاری کرده است. در حال حاضر در حوزه تسهیلگری و میانجیگری خدمات آموزشی و اجرایی ارایه میدهد و عضو خانه بین المللی تسهیلگران می باشد. «تسهیلگری گام نهادن در مسیری ماجراجویانه است. توشه راه چشمانی باز، گوشی شنوا، ذهنی پذیرا، قلبی گرم، دستانی گشوده و گام هایی مستمر و محکم است. وقایع این مسیر یادگیری، آگاهی، درون اندیشی، دگر اندیشی و هم اندیشی در بستری پویا و تعاملی است. و مقصد آن صلح، لبخند و توسعه است.»
مریم عطاریه
مریم عطاریه، از سال ۱۳۸۰ به عنوان فعال محیط زیست در فضای جامعه مدنی فعالیت کرده است. ضمن همکاری با سازمانها و شبکههای محیط زیست، تلاشهای خود در حوزه توسعه جوامع محلی روستایی و شهری را در دیگر حوزهها آغاز کرد. در طی سالهای همکاری با سازمانهای دولتی و غیردولتی، نهادهای ملی و بینالمللی، تجارب و یادگیری های ارزشمندی در حوزه توسعه جامعه محلی کسب کرده و در حال حاضربه عنوان تسهیلگرفرآیندهای گروهی، آموزشگر و میانجیگر فعالیت میکند و عضو خانه بین المللی تسهیلگران است. «تسهیلگری رؤیای من، رؤیای ما برای رسیدن به آزادی، عدالت، برابری، و توسعه پایدار در سرزمین مادریمون ایران و در نهایت کره زمین است. کمکمان میکند درست و نقادانه فکر کردن، خودآگاهی، هم فکری، احترام به افکار یکدیگر رو یاد بگیریم و تمرین کنیم تا بتوانیم برای زیست بهتر در کشورمان و جهان به راهکارهای مناسبی برسیم که نظر همه در اون شنیده شده باشه، همه برای رسیدن به چنین زندگی و رؤیایی مشارکت و تلاش کنند.» «تسهیلگری گام نهادن در مسیری ماجراجویانه است. توشه راه چشمانی باز، گوشی شنوا، ذهنی پذیرا، قلبی گرم، دستانی گشوده و گام هایی مستمر و محکم است. وقایع این مسیر یادگیری، آگاهی، درون اندیشی، دگر اندیشی و هم اندیشی در بستری پویا و تعاملی است. و مقصد آن صلح، لبخند و توسعه است.»
سیما ببرگیر
سیما ببرگیر، در دانشگاه محیطزیست خوانده و از سال ۱۳۸۸ کار را با فعالیتهای داوطلبانه در زمینه آموزش محیطزیست و حفاظت از حیات وحش شروع کرد. همان جا با اهمیت و جایگاه جنبهٔ اجتماعی توسعه پایدار بیشتر آشنا شد و چگونگی استفاده از رویکرد مشارکتی در فرایند تغییر را تمرین کرد. از سال ۹۳ هم خودش در نقش تسهیلگر بیشتر یاد گرفت و عمل کرد و هم در نقش آموزشگر، مشاور و مربی آموختههایش را با گروهها و پروژههایی که دغدغههایی مشابه داشتند به اشتراک گذاشت. تا کنون همکاریهای متعددی با نهادها و گروههای غیردولتی، مردمی و سازمانهای ملی و بینالمللی داشتهاست. دغدغهاش در مورد کیفیت روابط انسانی باعث شد در زمینهٔ میانجیگری نیز آموزش ببیند و مهارت کسب کند. هم اکنون به عنوان تسهیلگر و میانجیگر به افراد و گروههای مختلف کمک میکند تا کیفیت روابط و زندگیشان را بهبود دهند. «تسهیلگری برای من نه تنها یک حرفه بلکه رویکردی به زندگی است. رویکردی که در آن هر کس قصهای برای گفتن دارد. قصهای که از تجربه زیستهمان میآید و کافی است تا فرصتی داشته باشیم که در آن دلهایمان را به روی هم بگشاییم، به قصههای هم خوب گوش دهیم و با هم راهی برای مسؤولانهتر زیستن پیدا کنیم.»
در طی سالها فعالیت خانه تسهیلگران ایران، همواره داوطلبانی ما را در تولید محتوا در وبسایت همراهی کردهاند که از زحمات آنها قدردان هستیم:
- ضحی شریف یزدی: سال ۱۴۰۰- برنامه یکساله داوطلبانه تولید محتوا
- بهرام کبیری: سال ۱۴۰۰- برنامه یکساله داوطلبانه تولید محتوا
- محمود مرادی: سال ۱۴۰۰- برنامه یکساله داوطلبانه تولید محتوا
- شادی عظیمی: اردیبهشت ۱۳۹۷ الی اردیبهشت ۱۳۹۹- تولید محتوا
- سارا امینی: ۱۳۹۷- تولید محتوا